Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan Al-Mubarak - 1433 H


Firman Allah SWT yang bermaksud :


"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sepertimana telah diwajibkan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu, moga-moga kamu bertaqwa"


(al-Baqarah : 183)


Ibadah puasa adalah merupakan salah satu dari rukun Islam yang wajib kita percaya dan beramal. Puasa adalah suatu ibadah yang telah diwajibkan oleh Allah SWT kepada umat yang terdahulu daripada kita. Mungkin caranya agak berbeza dan berlainan daripada cara yang telah ditetapkan oleh Allah SWT kepada umat Nabi Muhammad SAW. Namun tujuannya tidak lain dan bukan adalah supaya kita menjadi orang-orang yang benar-benar bertaqwa kepada Allah SWT. Saidina Ali RA pernah berkata dalam memberi penaksiran berhubung dengan pengertian 'taqwa' itu sendiri, katanya taqwa itu ialah :


1- Takutkan Allah SWT
2- Beramal dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah SWT
3- Merasa cukup dengan kurniaan Allah SWT walaupun sedikit
4- Sentiasa bersedia untuk Hari Akhirat


Justeru itu saya mengajak dan mengharapkan kepada seluruh mahasiswa-mahasiswi supaya kita mengambil peluang di dalam bulan yang penuh dengan keberkatan dan rahmat ini, agar sama-sama kita meningkatkan amalan kita ketahap yang semaksima mungkin bagi mencapai tujuan dan matlamat sebenar ibadah puasa itu difardhukan. Semoga kita tidak menjadi golongan yang hanya menjadi hamba kepada bulan Ramadhan yang hanya mendapat lapar dan dahaga semata-mata dan tidak mendapat apa-apa ganjaran dan hikmah yang terdapat di dalam bulan tersebut.


Akhirnya saya mengharapkan agar ibadah puasa kita pada kali ini benar-benar dapat membentuk jiwa dan jasad kita agar terus dapat memartabatkan Islam sehingga kita dijemput bertemu dengan Allah SWT. Semoga ibadah puasa ini akan menjadi saham kita di akhirat kelak dan mendapat ganjaran pahala yang tinggi di sisi Allah SWT.


Selamat Berpuasa dan Selamat Beribadah..

No comments: