Saturday, January 14, 2012

Lembaran Iman&Hikmah Part I

Hujan renyai-renyai yang turun di awal subuh menyinsing di pagi hari ini terasa amat sejuk. Teringat daku akan waktu ketika berada di bumi Iman & Hikmah tidak lama dahulu. Ketika manusia sedang dibuai mimpi yang indah. Ku melangkah bersama-sama sahabat yang lain di tengah-tengah kesejukan yang menusuk sehingga ke tulang demi mencari secebis azimat untuk dijadikan bekalan yang tak seberapa untuk terus berkelana di alam yang penuh dengan pancaroba ini.

Kenangan menahan misywar (teksi) dalam keadaan menggigil seolah-seolah kembali bermain di benak fikiran ku ini. Terkadang menaiki lori apabila ketiadaan misywar atau bas. Seronok, puas, gembira dan yang sama waktu dengannya hanya dapat ku gambarkan walaupun terpaksa menaiki lori. Riak girang tidak terkira tatkala melihat kelibat guruku yang baru mengenakan sepatu seusai bersembahyang Subuh di masjid dan terus melangkah menuju ke rumahnya.

Manakan tidak. Bersusah-payah untuk menahan dan berjalan di pagi hari dengan ditemani kesejukan angin sepoi-sepoi meniup masuk hingga ke tulang seakan-akan ditusuk sembilu pilu hanya demi secebis ilmu akhirnya terubat apabila dapat sampai dan bertemu dengan guru yang sedang menanti di singgah-sananya yang tersergam indah di sebelahan bukit yang terpaksa ku dakiinya untuk sampai.

Memberi salam lantas bertanya kepada syeikh. هل ممكن نقرأ هذا الكتاب يا شيخ؟. Syeikh pun diam buat seketika waktu. Mungkin di fikirannya sedang meneliti jadual hariannya. Setelah itu syeikh berkata. أيواه..بكرة بعد الفجر مباشرة . Mendengar jawapan yang terkeluar dari mulut sang murabbi tersebut. Suasana dingin ketika itu seolah-olah terasa panas dan suam. Gembira tak terkata tatkala syeikh mengungkapkan kata memberi kebenaran untuk mengajarkan ku dan sahabat yang hadir ketika itu.

Bersambung..

No comments: