Wednesday, March 25, 2009

4 sEkAwAn

‘ 4 sekawan ’ bukanlah name rempah yang biase kite semue sebut-sebutkan. hehe.. Akan tetapi ianya adalah berkisahkan empat orang pelajar Universiti Iman. Meraka ini mempunyai 4 kesamaan yang mungkin boleh kite kongsikan bersame. Terdiri daripada Faris ( Syed Mohd Faris ) , Faez ( Mohd Faiz ) , Zikry ( Ubaidillah Zikri ) dan aku ( Sudin ). hehe..apa yang di katekan persamaan itu..??? mari kite same2 lihat di bawah...hehe :-
1) kesemuanye sakan khorij (tinggal di luar Universiti)
2) kesemuanye bujang. hehe…
3) duduk dalam kelas yang same dan tahun pun same...
4) rumah lain-lain. huhu…
Tapi aku nak cerita kat sini bagaimana kuasa & perancangan Allah s.w.t melebihi segale ape yang ade di bumi mahupun yang di langit. Bagaimana Allah s.w.t mempertemukan aku dengan mereka hanya Dia saja yang tahu. Faris , aku bertemu dengannye seawal aku sampai di Yaman dan dialah yang mula-mula aku kenal dari kalangan kami. Dan mulanya aku tak ambik kisah pun pasal die. Dengar-dengar dari kawan-kawan je pasal die. Bukan ape , kite ni orang baru masa tu. So , seganlah sikit. Ke waner ris??? hehe.. Tak lama lepas pada tu kelas pun startla. Mase tu aku baru je kelas lughah ( bahasa ) . Time hari pertama aku masuk kelas tak sangka pulak yang dia pun kelas same dengan aku. Tapi masa tu aku duk asrama lagi. Dan masa tu masih tak rapat mana lagi. Orang kata pe , masih nak kenal hati budi masing-masing. hehe.. tul ak ris??? Lepas tu pun lama sikit aku terpakse kuar dari asrama. Sebab ade masalah sikit dengan geng-geng bilik aku. Dan dalam masa yang sama jugak lah si faris ni ofer ker aku rumah yang dia duduk masa tu. Aku pun ape lagi , tanpa segan dan silu terus je menyambar macam singa lapar. hehe.. n then start hari tu lah aku menjadi orang kate pe ris...??? ‘teman tapi mesra’..hehe… pastu masuk tahun seterusnye aku dan faris dapat masuk ke tahun 1 dalam fasa tuk buat Ijazah Sarjana Muda. Itu pun selepas kami bertungkus lumus berperang dengan sheikh2 yang berkeras tidak mahu menaikkan kami ke tahun 1. mungkin sebab kami ni POWER sangat kut. Tul ak ris..??? hehe.. Mase kami tengah2 bertungkus lumus tuk naik ke tahun 1 ketika itu. Mase tu jugaklah aku terserempak dengan si Zikry. Mule2nye aku segan nak tegur dia. Yelah , kite ni sape lah kalau nak di banding dengan dia tu. Lagi pun sebelum ni pun aku memang tak rapat pun dengan dia , cume kenal gitu2 je la. Satu lagi ayah dia tu orang kuat Universiti Sains dan Teknologi ( UST ) di Sana’a. so , aku pun rase seganla sikit dengan dia. Jangan marah broo…hehe… n then lame2 aku pun buat2la tegur dia. Last2 jadi kamcing dengan dia. Sampailah kami dapat masuk ke tahun 1 same2. dahla kelas pun sekali. Tul ak broo??? hehe… n last sekali tentang si faez pulak. Aku kenal dia mase tahun lepas dah. Tapi tak rapatla. Sebab dia lain sikit dari yang lain. So , aku tak berapa nak masuk la dengan dia. Last2 jumpe dia kat tempat time aku tengah buat urusan nak naik tahun 1 jugak. n then kami same2lah mengejas tuk naik tahun 1. nasib baikla ejas punye ejas akhirnye dapat jugak kami ber-4 masuk tahun 1.hehe… Macam ade jodoh je kite ber-4 ni kan...??? hehe…sampai la sekarang kami ber-4 ni bagaikan orang kate pe ‘ air di cincang tak akan putus ’ lebih kurangla.hehe….so , begitulah sikit2 kisah tentang kami ber-4. di bawah ini ade aku selitkan sedikit biodata dan juge gambar bagi sesiapa yang berkenan tuk jadikan kawan ke , menantu ke , suami ke , atau pun orang gaji pun boleh..hehe.. oklah..semoge semue terhibur. Dan maaf zahir batin kepada faris , faez n zikry kalau ade salah & silap..dah macam hari raye la pulak..hihihi...jangan marah bro2 semue…peace!!!



Nama : Faris ( Syed Mohd Faris bin Syed Roslan )
Umur : 23 tahun
Asal : Perak
Menetap : Puchong , selangor @ k.l..aku pun luper dah hehe…
Status : Bujang 3



Nama : Faez ( Mohd Faiz bin Abdul Karim )
Umur : 23 tahun
Asal : Selangor kut…hehe..
Menetap : Selangor
Status : Bujang 4



Nama : Zikry ( Ubaidillah Zikri bin Liawuddin )
Umur : 20 tahun
Asal : Terengganu
Menetap : Losong n k.l
Status : Bujang 4


Nama : Sudin ( Mohd Nasiruddin bin Othman )
Umur : 21 tahun
Asal : Perak
Menetap : Terengganu
Status : Bujang 4

Macam rancangan mencari jodohla pulak kan???hehe… tak de lah. Aku saje je postkan artikel ni khas buat bro2 aku semua… jangan ade yang tersalah faham pulak. Ok…???

Firman Allah s.w.t bermaksud :
“ Wahai manusia ! seseungguhnya telah aku jadikan kamu dari kalangan laki-laki
dan perempuan. Dan aku jadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak
agar kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya orang yang paling mulia dikalangan
kamu di sisi ialah yang paling bertaqwa. Sesungguhnya Allah s.w.t Maha
Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”

( al-Hujurat : 13 )

2 comments:

Pu3abdul said...

Bukan rancangan mencari jodoh tapi rancangan cari menantu hehe,
Smg persahabtan kalian kekal. Duduk luar negara ni, kita jadi sentimental.

To Visit My said...

i like your blog......