Tuesday, May 4, 2010

Bab Apa Yang Dikata Setelah Bangun Dari Tidurعن حذيفة رضي الله تعالى عنه قال : كا ن رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا استيقظ قال : الحمد لله الذي أحيانا بعد ما أماتنا وإليه النشور.

Daripada Huzaifah r.a telah berkata : Adalah Rasulullah s.a.w apabila dia bangun ( yakni dari tidur ) beliau berkata : Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami dan kepadanya tempat segala kehidupan/kembali.

Keterangan Huzaifah :

Beliau ialah salah seorang dari kalangan sahabat Nabi s.a.w yang diberi syahid oleh Allah s.w.t di dalam perang Uhud. Dan ketika hidupnya, beliau telah meriwayatkan hadith dari Nabi s.a.w sebanyak 225 hadith. Beliau juga merupakan mufassir dikalangan para sahabat. Dan di penghujung hayat beliau. Tatkala maut menghampiri beliau. Lalu dia berkata : ( Inilah saat2 akhir aku di dunia, wahai tuhanku sesungguhnya Engkau tahu bahawa aku mencintai Mu, maka berkatilah aku untuk bertemu dengan Mu).

Keterangan hadith :

Hadith sohih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim ini menunjukkan keindahan ajaran Islam itu sendiri kepada seluruh umat manusia yang menginginkan kehidupan yang penuh dengan keharmonian dan kebahgiaan dunia mahupun akhirat. Hidup yang seawal bangkit dari alam yang dikatakan sebahagian atau separuh dari mati itu, terus mengingati sang pencipta yang telah menghidup dan memberikan nafas untuk kita bernyawa kembali. Satu ungkapan doa yang diajarkan oleh junjungan besar, manusia teragung, Muhammad s.a.w kepada seluruh umatnya agar sentiasa mengingati tuhan agar kehidupan ini sentiasa dipenuhi dengan cahaya-cahaya yang menyuluh kepada kebahgiaan dunia dan akhirat. Moga-moga kita sentiasa di bawah lindungan naungannya. Amin.

Wallahu a’lam. Siiruu a’la Barakatillah…

No comments: