Saturday, January 24, 2009

' berakhirnya TITIK PERMULAAN '

Beberapa hari lagi akan berangkatlah bulan yang menjadi titik permulaan dalam bulan-bulan Islam. Justeru itu , apakah yang telah kita sama-sama perolehi dalam pada hampir sebulan kita berada di tahun baru ini…??? Sama-samalah kita renungi dan hayati. Adakah kita semakin hari menjadi seorang hamba yang taat dan sentiasa mendekatkan diri kepada Tuan empunya bumi ini…??? Atau pun sebaliknya… Sama-samalah kita menghisab diri kita. Saya juga merasakan diri ini begitu leka dan lalai untuk mengingati siapakah Tuan empunya bumi ini untuk beberapa ketika. Dan dalam pada masa itu juga , marilah sama-sama kita mengingati sahabat-sahabat kita yang berada dalam keadaan susah dan tertekan di bumi yang telah diturunkan para Nabi-nabi a.s dan bumi yang menjadi Qiblat ( Falastien ) pertama umat Islam sebelum Ka’bah ( Mekah ). Walaupun gencatan senjata telah di lakukan oleh musuh-musuh Allah s.w.t akan tetapi , hendaklah kita ingat dan berpegang dengan firman-Nya :

ولن ترضى عنك اليهود ولا النصارى حتى تتبع ملتهم
Bermaksud : “ Dan orang-orang Yahudi dan juga Nasrani tidak akan sesekali redha terhadap kamu ( umat Islam ) sehingga kamu mengikuti mereka ( memasuki agama mereka )…..”

( Al-Baqarah : 120 )

Jadi kita selaku umat Islam haruslah sentiasa berwaspada terhadap musuh-musuhNya yang sentiasa ingin merosakkan dan menyerang umat Islam dengan apa cara sekalipun. Baik dari segi mental , fizikal , ekonomi , pembangunan , politik , kekeluargaan , dan juga melalui saluran-saluran yang ada seperti media massa , stesen-stesen radio , television dan sebagainya. Semua ini hendaklah sama-sama kita menjaganya dengan tanpa mengira warna kulit , bangsa , kedudukan , dan sebagainya. Terutama kepada bapa-bapa dan ibu-ibu yang mempunyai anak-anak yang masih lagi dalam keadaan memerlukan perhatian yang sewajarnya. Kembali kepada sahabat-sahabat kita yang berada di sempadan Ghaza ( Falastien ). Marilah sama-sama kita terus berdoa dan terus bermunajat kepada Tuan empunya bumi ini agar di berikan mereka kekuatan dan i’zzah ( kemuliaan ) di sisi Allah s.w.t. dan sama-samalah kita membantu mereka dengan apa cara sekali pun. Sama ada kita memberikan derma kepada mereka dengan menggunakan saluran yang betul , atau pun kita memBOIKOT barangan-barangan keluaran mereka ( musuh-musuhNya ) , atau dengan apa cara sekalipun.Serta sama-sama kita mendoakan kesejahteraan untuk Negara kita yang kita cintai. Semoga kita semua mendapat rahmat dan lindungan daripada yang Maha Esa.

Amiin..